Satisfactory

Op 18 februari gaat de voorstelling Satisfactory in première in de Schuur in Haarlem. Hierna gaat de voorstelling t/m april op tour door Nederland. Wil je deze voorstelling zien? Klik hier.

WhisperingWieke, LynnieZ & Ay_mazing willen meer volgers. Ze besluiten zich op te geven voor de SatisFactory. Een content-farm die hen belooft om te toveren van compleet onbekende content-creators tot wereldberoemde ASMR-tists. Al snel komen ze erachter dat hoe sensationeler ze zijn, hoe meer volgers ze aan zich verbinden. Langzaam zie je ze kapotgaan aan de content die ze zelf creëren.

SatisFactory is een voorstelling over het fenomeen van ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Je weet wel, dat tintelende gevoel wat je krijgt als je ziet hoe kleine stukjes zeep van een groot blok af worden gesneden met een stanleymes. Of wanneer iemand zacht tikkende geluiden maakt in een binaurale microfoon.

Over ASMR en vooral de ASMR-tists is veel te doen. Ze vechten continu tegen het stigma dat hun werk een soort verhulde softporno is. In hoeverre zijn ze zelf verantwoordelijk voor de giftige cultuur die er rond ASMR is ontstaan, in hoeverre zijn het de algoritmes en de kijkers die hen daartoe dwingen?

©Lindsay Zwaan 2023